Έργο

Χρηματοδοτούμενο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» (MIS 6003375)

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κάνοντας πράξη το όραμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’ για την ανάδειξη, διατήρηση και εκπαιδευτική αξιοποίηση, των ιερών κειμηλίων των 157 Ενοριών και Ιερών Μονών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υλοποιεί την Πράξη με τίτλο “Ψηφιοποίηση ιερών κειμηλίων ενοριακών ναών” (MIS 6003375), η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ψηφιακός Μετασχηματισμός” και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

 

Βασικός στόχος του έργου «Ανάπτυξη Τρισδιάστατων Παραγωγών» της Πράξης «Ψηφιοποίηση Ιερών Κειμηλίων Ενοριακών Ναών» είναι η ανάπτυξη, καταγραφή, ψηφιοποίηση και επιστημονική τεκμηρίωση της πλήρους εικονικής ψηφιακής αναπαράστασης της αρχιτεκτονικής εξέλιξης της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά και η αφήγηση της ιστορίας του, από την πρώτη μοναστική κοινότητα έως σήμερα. Η ψηφιακή αναπαράσταση βασίζεται σε στοιχεία επιστημονικής έρευνας που αποτυπώνονται με δυναμικό, σαφή και τεκμηριωμένο τρόπο προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολλαπλοί σκοποί, όπως ερευνητικοί, εκπαιδευτικοί και ψυχαγωγικοί.

Η ψηφιακή αναπαράσταση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και του εσωτερικού ζωγραφικού, αρχιτεκτονικού και ψηφιδωτού διακόσμου αποτελεί παρακαταθήκη πληροφοριών, ένα όχημα με τη βοήθεια του οποίου ο επισκέπτης θα μπορεί να εξερευνήσει διάφορες φάσεις και πτυχές της Μονής. Στο έργο ενσωματώνονται πολλαπλά σενάρια – εκπαιδευτικές περιηγήσεις (περιήγηση 360ο, παραγωγή εικονική πραγματικότητας για ημισφαιρικό «Θέατρο» Εικονικής Πραγματικότητας/εικονικό κινηματογράφο και ολιγόλεπτη παραγωγή για εικονικές κάσκες), οι οποίες θα παρέχουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να παρακολουθήσει φάσεις της Βυζαντινής αρχιτεκτονικής και τέχνης με διαδραστικό τρόπο. Ταυτόχρονα θα λαμβάνει πληροφορίες για τον ιστορικό περίγυρο, ιστορικά, κοινωνικά και θρησκευτικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου, της Οθωμανικής περιόδου έως την σύγχρονη εποχή, μέσα από την ιστορία του μνημείου αυτού που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Mνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Έτσι, το έργο στοχεύει όχι απλώς στην αναπαράσταση μιας λαμπρής στιγμής του μνημείου αλλά, παράλληλα, στην τεκμηριωμένη αναπαράσταση της εξέλιξής του, και κατ’ επέκταση του ιστορικού, κοινωνικού και πολιτισμικού πλαισίου στο οποίο δημιουργήθηκε και του οποίου αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο.